Showing posts with label Mammal. Show all posts
Showing posts with label Mammal. Show all posts

Sunday, 5 February 2012

Liger


Natural Wild Life | Liger |  The liger is a hybrid cross between a male lion (Panthera leo) and a tigress (Panthera tigris). Thus, it has parents with the same genus but of different species. This combination produces an offspring with more lionistic features than if the reverse pairing had occurred. That would produce a more tigeristic creature known as a tigon. Both are members of genus Panthera.There is no scientific name assigned to this animal because it is a combination of two species. Some ligers grow impressive manes, while others do not. Ligers are prone to giantism and grow much larger than either parent. A liger looks like a giant lion with muted stripes but like their tiger ancestors, ligers like swimming.

Swimming goes against the nature of a lion but is what makes hybrid creature special. It gets the best of both parents. That is not always the case though with crossbreeds. Sometimes the results go the other way and the animal gets the worst of both parents. A tigon or tigron is a hybrid cross between a male tiger and a female lion or lioness. The tigon is not currently as common as the liger, however, in the late 19th and early 20th centuries, tigons were more common than ligers. Tigons tend to be the same size or smaller than their parents and have less angular heads. They have a stronger striping pattern generally.


As the liger is the offspring of two different animal species, the lion and the tiger, the liger is thought to be sterile in the same way as a mule or zonkey. However, the male ligers and tigons are sterile while the female ligers and tigons are generally fertile. The males typically have low testosterone and not very motile sperm. Because only female ligers and tigons are fertile, ligers and tigons cannot reproduce with each other. They can breed to a male of either parent species (tiger or lion) producing 3/4 tigers and 3/4 lions (ti tigon, ti liger, etc).

Thursday, 3 November 2011

Stoat


Natural Wild Life | Stoat | The stoat is a small sized mammal, closely related to weasels and ferrets. Stoats are also closely related to otters, badgers and wolverines and stoats share similar characteristics with all of these animals. Stoats are found inhabiting a variety of habitats including moorland, woodlands, farms, coastal areas and even mountainous regions across the Northern Hemisphere. Stoats are found across Europe, Asia and North America and stoats are even spotted inside the colder Arctic Circle.


Stoats are relatively small in size ranging from 18cm to 32cm in height and weighing an average of 200 grams. The stoat has an average lifespan of between 4 and 5 years, although some stoat individuals can be much older and others can die at a much younger age. Stoats are solitary animals and are not generally not territorial. The only exceptions for both of these lifestyles are during the breeding season when stoats come together to mate and the female stoats are known to become territorial during this time, probably so that the female stoat is able to protect her young.


The stoat is a carnivorous animal meaning that the diet of the stoat consists only of other animals. Some stoat individuals however, have been known to eat fruit but these cases have all been observed using stoats that are in captivity. Stoats prey on a number of animals including rodents, fish, eggs, insects, small reptiles and amphibians. The stoats favourite meal however is the rabbit despite the fact that the stoat is generally much smaller than a rabbit. It is for this reason that stoats are often introduced to places in order to control rabbit pest problems.


As the stoat is small in size, it is preyed up by a number of larger animals in the wild including foxes, dogs, wild cats and large snakes. The stoat is often able to defend itself against smaller sized predators as the stoat has extremely sharp teeth which can issue a nasty and painful bite. A female stoat rarely has more than one litter of babies in her short lifetime. Stoats breed in the warmer months of May and June but there is a delayed reaction in the uterus of the female stoat meaning that the embryos don't begin to develop for a number of months. After this time, the baby stoats (known as kits) are born within a month, and the female stoat gives birth to a litter of between 5 and 15 stoat kits.


The stoat kits are nursed by the mother stoat until they are just over a month old and the baby stoats then begin to learn to hunt. The stoat kits are independent when they are much bigger by the time they are 3 months of age. Despite the fact that the stoat is today considered to be a species that is not threatened with extinction, there are concerns regarding the decline in stoat populations due to habitat loss. The stoat has also been hunted by humans over the years mainly for it's fur but also for it's meat.

Puma


Natural Wild Life | Puma | Puma is simply another name for a cougar and therefore one of the largest and ruthless members of the cat family in the world. The puma is native to the Americas and can be found from Western Canada, to the Andes mountain range in South America and all along the west coast of North America.


The puma is a solitary mammal and will compete for prey with larger predators such as wolf packs and bears. The puma hunts deer, elk, beavers and other large mammals and the occasional bird. Pumas tend to be tan or brown in colour and their size is often dependent on the area in which they live. 


Those pumas found in Canada and North America are generally slightly larger and have thicker fur than the pumas found in South America, as the uncompromising winters mean that the northern puma must have more defense against the cold. Pumas are highly territorial and tend to be found in mountain ranges and in some areas where there is dense, undisturbed forest. The puma population day is declining mainly due to habitat loss.

Saturday, 29 October 2011

Goat


Natural Wild Life | Goat | Goats originated from the mountainous areas of west Asia and eastern Europe, grazing on hillsides and plains. Modern day common goats are known as domesticated goats and are thought to be very closely related to a sheep. For thousands of years goats have been used for their meat, hair, milk and skins. In some countries goats are also used to help with carrying heavy loads.


One of the rarer species of goat is the fainting goat from Tennessee in the United States. These goats literally freeze up, the goats legs go rigid and the goat falls over. The goat will soon get back up and continue grazing until it happens again. Most species of male goats naturally have two horns on the top of their head. The horns of the goat are made out of the substance keratin, from which human fingernails are also made. The male goats mainly use their horns to defend themselves from other dominant male goats and from unwanted predators. Some species of goat also have females that have two horns on the tops of their heads.


Goats are typically found in more barren landscapes and many species of goat tend to prefer mountainous and rocky terrains. The goats that inhabit the mountainous cliff faces are amazingly agile and are able to hold their hold well on small ledges and are very adept at jumping and running around on them. The goat is natural prey to many predators which include leopards, tigers, large reptiles and most commonly humans. Today the goat is also found in parts of South America where the goats are farmed and hunted for their meat and skins. The goat is most closely related to the sheep and there are many similarities between the two species as well as a number of differences which include the tail length of the goat which is noticeably longer than the tail of the sheep.

Sunday, 4 September 2011

Weasel


Natural Wild Life | Weasel | The weasel is a small, thin mammal. Weasels are found all around the world apart from the Arctic and Australia including it's surrounding islands. The weasel feeds mainly on small mammals and the weasel has a bad reputation amongst farmers who do not approve of the weasel stealing their poultry and their eggs. The weasel can burrow quickly into the ground, meaning the weasel can easily escape danger including farmers that want to catch them. The weasel tends to grow to about 30cm long with a tail roughly the same length as the weasel's body. The weasel is generally a solitary animal but some species of weasel congregate together in groups for months on end. Weasels most typically come together to mate.


The weasel belongs to the same animal family as and is closely related to other animals such as ferrets,stoats and polecats. All these animals have a similarly long-shaped body and pointed snout and are all found in similar environments. Weasels are most commonly found in wooded areas but weasels are rarely found in really dense, thick forest. Weasels burrow and nest in hollow logs and under piles of rocks and weasels will often inhabit the nest of one of their prey rather than building a new one themselves.


Weasels most commonly breed during the mid-summer months and give birth to their young in late spring the following year. The female gives birth to an average of 6 baby weasels, which are pink, blind and tiny and have very little fur. After a couple of weeks the fur of the baby weasels is much thicker and the baby weasels are able to eat solid food after about a month. By the time the baby weasels are two months old, they have taught by their mother weasel how to hunt their own food and soon become independent.


Weasels are prey to numerous larger animals such as foxes, cats, snakes and birds of prey. It is because they are so vulnerable to being eaten, that many weasels will not even live to be year old. The average lifespan of a wild weasel is thought to be around 3 years but weasels have been known to live for longer in captivity. Generally, weasels prey on small animals such as mice, birds and baby rabbits. The larger male weasels however have been known to prey on larger animals that are bigger than they are.

Saturday, 3 September 2011

Grey Seal


Natural Wild Life | Grey Seal | The grey seal is one of the rarest species of seal in the world with around 40% of the grey seal population inhabiting the cooler waters around the United Kingdom. Grey seals are the biggest land breeding mammal in the United Kingdom, but are superbly adapted for life in the sea. Adult grey seals have 2 layers of thick fur and a thick blubber layer of fat to keep them warm at sea.


Grey seals get all the water they need from their food and a well hydrated grey seal will have bright eyes and tears. Grey seals feed mainly on squid and fish but the grey seal prefers to hunt sandeels and the seabed. The hands and feet of a grey seal are formed into webbed flippers with 5 strong claws on each. The grey seal has very powerful rear flippers that propel them through the water, using their tail to help steer. The grey seal also has very powerful shoulders that enable the grey seal to haul out onto steep and slippery rocks, even in a big swell.


Grey Seal pups have a white coat when born & for up to 3 weeks, then they moult into their adult coat. The grey seal mums feed their pups for 15 to 21 days with a rich milk that is 60% fat and the grey seal pups balloon out very quickly. After this weaning stage the grey seal mums leave their pups and the area. Grey seal pups leave too, as they must teach themselves to feed. Life is hard for Grey Seal pups. About 30 to 50 percent of them die before their first birthday. Grey seal mums recognise their own pups calls and know exactly how their own pup smells. The Cornwall Seal Group in south west England was set up to monitor the presence (or absence) of seals in a north coast colony.

Seal


Natural Wild Life | Seal | The common seal tends to be found in colder waters in many places around the world. Many species of seal inhabit waters in the northern hemisphere and are often found in coastal waters where there is an abundance of food and fewer number of predators. There are thought to more than 30 different species of seal found in the world's cooler waters from the smallest species of seal, the Caspian seal to the Elephant seal which is the largest species of seal. Other seal species include the grey seal and the leopard seal which is known for it's highly predatory and aggressive behaviour Seals are closely related to sea lions and also walruses.


The seal is easy and common prey for many of the world's predators both on land and in water due tho the medium size and generally peaceful and playful nature. Predators of the seal include polar bears, sharks and even humans who hunt the seals mainly for their oil but also for food. Seals are highly carnivorous marine animals that primarily hunt fish, squid and crustaceans (like shrimp and crabs). The large leopard seal is known to have a more diverse diet that not only includes larger species of fish but also penguins and the occasional sea bird.


Surprisingly, seals only spend around half of their time in water as the other half is spent on land. After a gestation period of between 11 months and a year, baby seals (known as seal pups) are born on land. Seal pups develop very quickly and some baby seals are often able to swim within a few hours of birth. Seal pups are born during the spring and summer months when temperatures are warmer and there is plenty of food. Generally, seals live until they are about 20 years old but some species of seal live for a shorter period of time, where other seal species can live until they are nearly 40. Due to the fact that seals are a targeted food source for many species of animal, some seals in the wild will only live for a very short period of time.

Tuesday, 16 August 2011

Kowari


Natural Wild Life | Kowari | The Kowari (Dasyuroides byrnei) also known as the Brush-tailed Marsupial Rat, Kayer Rat, Byrne's Crest-tailed Marsupial Rat, Bushy-tailed Marsupial Rat and Kawiri, is a small carnivorous marsupial native to the dry grasslands and deserts of central Australia. It is monotypical of its genus.  The Kowari is a ground dwelling carnivorous marsupial, living either in its own dug burrow or in the hole of another mammal. The Kowari is a solitary animal and marks its territory with secreations from a scent gland and leaving scats and urine at certain places throught their home teritory When approached, Kowari are very aggressive with much hisssing and chattering and thrashing of its tail.


Sexual maturity in a Kowari is reached in the first year of life but breeding seldom takes place until the second year between May and December. The female Kowari (who may produce 2 litters per season) carries up to six young on her teats for about eight weeks and suckles them in a nest (of soft materials) for a further eight weeks. Young Kowaris may ride on their mothers side or back (2-3 months old). The young become independant 100 days after birth. The Kowari is well adapted to life in the central desert and does not need to drink, as it derieves needed moisture from its food. 

 

When cold and food supply is scarce, the Kowari may become torpid (a form of hibernation). By day, it sleeps in a burrow (sometimes can be seen "Sunbaking"), and at night it is a fierce predator on insects, the larger arthropods, and small vertebrates (eg birds, rodents, lizards) The Kowari can stalk like a cat and uses a direct neck bite when killing large prey. Its range seems to have contracted considerably in recent decades but it is not clear whether this is an indication of its impending endangerment or of cyclical changes in the density of an opportunistic species, self regulating its numbers to survive in a harsh enviroment. So at this stage its Status is listed as Vulnerable Distribution: 100,000-300,000 square kilometres.

Saturday, 6 August 2011

Binturong


Natural Wild Life | Binturong | The Binturong (Arctictis binturong), also known as the Asian Bearcat, the Palawan Bearcat, or simply the Bearcat, is a species of the family Viverridae. The binturong is native to the jungles of south-east Asia and is commonly found in countries such as Myanmar, Vietnam, Thailand and Malaysia. The binturong is a large carnivorous mammal that has a long bushy tail and hunts small reptiles, birds and mammals. The main part of the modern binturong's diet surprisingly comprises of fruit! The binturong is generally about the size of a large dog and have been known to live to 26 years old in captivity. The binturong population numbers have been severely reduced due to deforestation today.


The binturong is a nocturnal animal and the binturong sleeps on tree branches during the day, then the binturong wakes up to search for food at night. When the binturong has been cornered, the binturong has been known to be vicious, although the binturong does not commonly pose a threat to humans. The binturong is a very vocal animal and the binturong's sounds can travel a long way through the thick jungles. The binturong is known to make chuckling sounds when the binturong seems to be happy and the binturong appears to utter a high-pitched wail if the binturong seems to be annoyed.


 The binturong climbs trees and leaps from branch to branch, with the binturong using its tail and claws to cling on. The binturong does this while searching for food. The binturong is also able to rotate its hind legs backwards so that the binturong's claws still have a grip when climbing down a tree head first. The binturong also uses its tail to communicate as well as climbing, and the binturong does this through the scent gland located under the binturong's tail. The binturong brushes its tail against trees and the binturong howls to announce its presence to other binturongs.

Llama


Natural Wild Life | Llama | The llama (Lama glama) is a South American camelid, widely used as a pack and meat animal by Andean cultures since pre-hispanic times. The llama is thought to have originated in North America around 40 million years ago and the llama is believed to have then migrated to South America and Asia around 3 million years ago, before the American and Asian continents finally separated at Alaska. The llama is thought to have become extinct from North America during the ice age. Today the llama is most commonly found in the Andes mountain region of South America where the llama was kept as a pack animal by the ancient Inca people. Llamas are used for meat, wool, skin and for transporting heavy loads (a little like donkeys).

The llama is thought to have evolved from the old world camel-like animals that inhabited the regions that is today the Middle East. Although the llama has many similarities to the camel, the most noticeable difference between the llama and the camel is that the llama does not have a hump on its back. Llamas are very sociable animals and enjoy being with other llamas in a herd. The llama is also believed to be a particularly intelligent animal as llamas are commonly taught tasks which the llama picks up with only a few repetitions of the task.


Female llamas give birth to baby llamas (known as crias) standing up. The gestation period for a llama is between 11 and 12 months and the birth of the cria is usually over within half an hour. Baby llamas are generally standing up and attempting to walk within an hour of birth. Llama mating takes place throughout the year and baby llamas tend to be born in the morning when the weather is warm. This is believed to increase the fertility rate of the cria.


The llama is a herbivore and gets most of its nutrition from grass, leaves and young shoots. Llamas also do not have the same water retaining properties of their camel cousins, meaning that the llama must drink more often and llamas therefore prefer to be close to water.

Markhor


Natural Wild Life | Markhor | The Markhor (Capra falconeri) is a large species of wild goat. The markhor is an endangered species of wild goat that is natively found in the mountainous regions of western and central and Asia. The markhor is thought to have been named using the Persian word for snake, either because of the large coiled horns of the markhor or due to it's ability to kill snakes in the wild, although the exact reason is unknown. The markhor is found in northeastern Afghanistan, Gilgit-Baltistan, Hunza-Nagar Valley, northern and central Pakistan and the disputed territory of Kashmir, southern Tajikistan and southern Uzbekistan. The markhor is most commonly found inhabiting the high-altitude monsoon forests that litter these areas.


The markhor is a very distinctive species of wild goat, easily identified by it's long, white winter hair and the enormous spiralled horns that can grow to more than 1.5 meters in length on the males. The horns of the females are, although still large for goats, generally less than 50cm in length. Markhor are well adapted to mountainous terrain, and can be found between 600-3,600 meters in elevation. They typically inhabit scrub forests made up primarily of oaks , pines, and junipers where there is plenty for the markhor to eat. Markhor are also diurnal animals, meaning that they are mainly active in the early morning and late afternoon.


The markhor is a herbivorous animal that primarily grazes on a variety of vegetation including grasses, leaves, herbs, fruits and flowers. Like other wild goats, the markhor play a valuable role within their eco-system as they munch the leaves from the low-lying trees and scrub, spreading the seeds in their dung. Despite living almost on a cliff-edge, there are actually a number of animals that prey on these incredibly majestic creatures. Packs of wolves and wild cats such as lynxes snow leopards are the main predators of the markhor, along with humans who have deforested much of their natural habitat.


The markhor breeds in the winter when, after a gestation period that lasts for up to 170 days, usually one and occasionally two markhor babies (known as kids) are born. The markhor kids remain safe and looked after by their mother until they are able to eat solid food and become more and more independent. Today, despite being the national animal of Pakistan, the markhor is considered to be an endangered species with less than 2,500 individuals thought to be left in a few remote areas of the Asian mountains. The decline in markhor population numbers in mainly due to deforestation resulting in the loss of their native habitats.

Lemming


Natural Wild Life | Lemming | The lemming is a tiny rodent that is found in or near the Arctic Circle and are thought to be related to voles and muskrats. The smallest species of lemming is the wood lemming measuring around 8 cm. The Norwegian lemming is roughly three times the size of a wood lemming and is one of the largest species of lemming. Lemmings do not hibernate and instead endure the tough Arctic winters, with the lemming having special protection from the cold from its thick fur. The lemmings spend the winter searching for bulbs and shoots that are often buried beneath the snow. Lemmings are surprisingly solitary animals, only coming together to mate then separating again. Wild lemmings are thought to never get older than a couple of years due the harsh conditions in their natural habitat and the small and very edible size of the lemming. The lemming is easy prey for most meat-eating mammals and birds.


The theory that older lemmings consciously jump off cliffs in large numbers in order to let the younger lemming generations have full access to food and shelter etc is a myth. This may have originated from the mass migration of the Scandinavian lemming when food becomes scarce, that run in their hundreds through the surrounding terrain in search of food, with a few unlucky individuals finding their way off cliffs. There are nearly 30 different species of lemming found around the Arctic Circle, from Alaska to Siberia. Although many different species of lemming have been recognised, all lemming species are pretty much the same apart from where they live and so the lemming species tend to differ most from one another based on what the lemmings can find to eat.


Lemmings have small, stout bodies and short limbs, ears and tail in order to allow the lemming to conserve heat more easily in the bitter Arctic winters. Lemmings also have sharp little teeth which helps the lemmings to gnaw through tangles of roots. Female lemmings give birth to the baby lemmings after a gestation period of around three weeks. Baby lemmings are born in burrows under the snow which helps to keep the baby lemmings warm and away from the Arctic winter. The mother lemming gives birth to around 7 baby lemmings and feeds the baby lemmings on her milk until they are big enough and strong enough to start looking for food by themselves. The food that lemmings eat is not very nutritious, so lemmings must eat lots of it.

Lemmings spend around 6 hours a day searching for food and have breaks in between hunting, during which the lemmings rest. Lemmings reside in burrows beneath the snow to keep them warm and safe from predators that lurk on the surface of the snow.