Showing posts with label Marsupial. Show all posts
Showing posts with label Marsupial. Show all posts

Tuesday, 16 August 2011

Kowari


Natural Wild Life | Kowari | The Kowari (Dasyuroides byrnei) also known as the Brush-tailed Marsupial Rat, Kayer Rat, Byrne's Crest-tailed Marsupial Rat, Bushy-tailed Marsupial Rat and Kawiri, is a small carnivorous marsupial native to the dry grasslands and deserts of central Australia. It is monotypical of its genus.  The Kowari is a ground dwelling carnivorous marsupial, living either in its own dug burrow or in the hole of another mammal. The Kowari is a solitary animal and marks its territory with secreations from a scent gland and leaving scats and urine at certain places throught their home teritory When approached, Kowari are very aggressive with much hisssing and chattering and thrashing of its tail.


Sexual maturity in a Kowari is reached in the first year of life but breeding seldom takes place until the second year between May and December. The female Kowari (who may produce 2 litters per season) carries up to six young on her teats for about eight weeks and suckles them in a nest (of soft materials) for a further eight weeks. Young Kowaris may ride on their mothers side or back (2-3 months old). The young become independant 100 days after birth. The Kowari is well adapted to life in the central desert and does not need to drink, as it derieves needed moisture from its food. 

 

When cold and food supply is scarce, the Kowari may become torpid (a form of hibernation). By day, it sleeps in a burrow (sometimes can be seen "Sunbaking"), and at night it is a fierce predator on insects, the larger arthropods, and small vertebrates (eg birds, rodents, lizards) The Kowari can stalk like a cat and uses a direct neck bite when killing large prey. Its range seems to have contracted considerably in recent decades but it is not clear whether this is an indication of its impending endangerment or of cyclical changes in the density of an opportunistic species, self regulating its numbers to survive in a harsh enviroment. So at this stage its Status is listed as Vulnerable Distribution: 100,000-300,000 square kilometres.

Monday, 18 July 2011

Wallaby


Natural Wild Life | Wallaby | A wallaby is any of about thirty species of macropod (Family Macropodidae). It is an informal designation generally used for any macropod that is smaller than a kangaroo or wallaroo that has not been given some other name. The wallaby is a small to medium sized marsupial found on the Australian continent and its surrounding islands. Today there are a number of wild wallaby populations inhabiting other areas around the world where the wallaby has been introduced by humans. The wallaby is most closely related to Australia's largest marsupial, the kangaroo. The wallaby is generally smaller than a kangaroo although some wallaby individuals have been known to reach 6ft tall. 

 

There are roughly 30 different species of wallaby found in a variety of habitats throughout the Australian continent. The habitats of wallaby are so diverse that wallaby species are often named after their habitat. This includes the rock wallaby, the brush wallaby and the shrub wallaby. Other wallaby species such as the hare wallaby, are named after their size and appearance. The wallaby has strong and powerful back legs which the wallaby hops on in order to move about. The forearms of the wallaby are much smaller as they are mainly used for feeding and occasionally to help with balance. The tail of the wallaby is often as long as the wallaby's body and plays a critical role as a balance aid and is often used in self-defence.animal that forages on the ground for seeds and fallen fruits. Grasses make up the bulk of the wallaby's diet along with leaves from low trees and shrubs and berries. 


The wallaby is a very sociable animal and can often be seen foraging for food with other wallaby individuals. Due to its relatively large size, the wallaby has few natural predators within its environment. Canines such as dingos and foxes are the main predators of the wallaby along with large reptiles such as crocodiles and snakes. The wallaby is able to defend itself against predators by hitting them with its long, powerful tail. The wallaby is a marsupial meaning that the female wallaby has a pouch on her tummy in which to raise her young. The female wallaby gives birth to a single baby wallaby (occasionally twins), known as a joey, after a gestation period of only a month. The joey then crawls up into its mother's pouch, where it is cared for and nurtured until it is fully developed.