Showing posts with label Seal. Show all posts
Showing posts with label Seal. Show all posts

Saturday, 3 September 2011

Grey Seal


Natural Wild Life | Grey Seal | The grey seal is one of the rarest species of seal in the world with around 40% of the grey seal population inhabiting the cooler waters around the United Kingdom. Grey seals are the biggest land breeding mammal in the United Kingdom, but are superbly adapted for life in the sea. Adult grey seals have 2 layers of thick fur and a thick blubber layer of fat to keep them warm at sea.


Grey seals get all the water they need from their food and a well hydrated grey seal will have bright eyes and tears. Grey seals feed mainly on squid and fish but the grey seal prefers to hunt sandeels and the seabed. The hands and feet of a grey seal are formed into webbed flippers with 5 strong claws on each. The grey seal has very powerful rear flippers that propel them through the water, using their tail to help steer. The grey seal also has very powerful shoulders that enable the grey seal to haul out onto steep and slippery rocks, even in a big swell.


Grey Seal pups have a white coat when born & for up to 3 weeks, then they moult into their adult coat. The grey seal mums feed their pups for 15 to 21 days with a rich milk that is 60% fat and the grey seal pups balloon out very quickly. After this weaning stage the grey seal mums leave their pups and the area. Grey seal pups leave too, as they must teach themselves to feed. Life is hard for Grey Seal pups. About 30 to 50 percent of them die before their first birthday. Grey seal mums recognise their own pups calls and know exactly how their own pup smells. The Cornwall Seal Group in south west England was set up to monitor the presence (or absence) of seals in a north coast colony.

Seal


Natural Wild Life | Seal | The common seal tends to be found in colder waters in many places around the world. Many species of seal inhabit waters in the northern hemisphere and are often found in coastal waters where there is an abundance of food and fewer number of predators. There are thought to more than 30 different species of seal found in the world's cooler waters from the smallest species of seal, the Caspian seal to the Elephant seal which is the largest species of seal. Other seal species include the grey seal and the leopard seal which is known for it's highly predatory and aggressive behaviour Seals are closely related to sea lions and also walruses.


The seal is easy and common prey for many of the world's predators both on land and in water due tho the medium size and generally peaceful and playful nature. Predators of the seal include polar bears, sharks and even humans who hunt the seals mainly for their oil but also for food. Seals are highly carnivorous marine animals that primarily hunt fish, squid and crustaceans (like shrimp and crabs). The large leopard seal is known to have a more diverse diet that not only includes larger species of fish but also penguins and the occasional sea bird.


Surprisingly, seals only spend around half of their time in water as the other half is spent on land. After a gestation period of between 11 months and a year, baby seals (known as seal pups) are born on land. Seal pups develop very quickly and some baby seals are often able to swim within a few hours of birth. Seal pups are born during the spring and summer months when temperatures are warmer and there is plenty of food. Generally, seals live until they are about 20 years old but some species of seal live for a shorter period of time, where other seal species can live until they are nearly 40. Due to the fact that seals are a targeted food source for many species of animal, some seals in the wild will only live for a very short period of time.