Showing posts with label Bird. Show all posts
Showing posts with label Bird. Show all posts

Saturday, 6 August 2011

Grouse


Natural Wild Life | Grouse | Grouse are a group of birds from the order Galliformes. The grouse is a heavily-built bird that is found in the cold, forested areas of the Northern Hemisphere. The grouse is most closely related to other game birds including chickens, peasants and turkeys and, although not commonly farmed commercially, the grouse is hunted by humans in its natural habitat. The grouse inhabits both hot and cold environments, and can be found in a variety of habitats like forests, moorland, shrub-land and close to rural farms.


In order to survive the bitter Northern winters, the grouse has feathered legs and toes which not only help to keep the grouse warm, but they also give the grouse more grip and stability when it is walking around in the snow. Despite inhabiting areas that often fall within the Arctic Circle, thousands of grouse are hunted as game each year by humans. The grouse population numbers are not drastically effected however as they often lay a large number of eggs so the grouse population is able to increase at a fast rate.


The grouse is an omnivorous animal meaning that it eats both plants and other animals. Despite this though, plant matter makes up the majority of the grouse's diet as the grouse eats grasses, fruits, nuts, berries, shoots, seeds and flowers, along with insects and even rodents. Due to its stocky build and the fact that the grouse is one of the few animals able to exist within the Arctic Circle, that grouse is preyed upon by a number of native predators. Wildcats including lynx, foxes, wolves and large birds of prey all prey upon the grouse, alongside human hunters. Female grouse nests in a dip in the ground, following an elaborate mating display by the male grouse. The female grouse can lay up to 12 eggs at a time which hatch after a month of incubation.

Albatross


True Wild Life | Albatross | Albatrosses, of the biological family Diomedeidae, are large seabirds allied to the procellariids, storm-petrels and diving-petrels in the order Procellariiformes (the tubenoses). The albatross is a large species of sea bird found throughout the Pacific and even the Antarctic oceans. The albatross spends much of its life either fishing at sea or nesting on one of thousands of little islands. There are more than 20 different species of albatross found across the southern seas, but sadly 19 of the different albatross species are said to be threatened with extinction.


The albatross is one of the largest birds in the skies as the wingspan of the male albatross can easily reach 3 meters or more in length. The albatross also has a body that is more than 1 meter long (including the tail). The albatross is thought to be highly efficient when in the air as the albatross is able to cover vast distances with little effort. The albatross also has excellent eyesight as it sees its prey from the sky, swooping down to snap a fish from the surface or sometimes even diving into the water. The albatross is a carnivorous bird as the diet of the albatross solely consists of fish and other aquatic animals.


The albatross feeds on fish, squid, krill, crabs and other crustaceans by either diving, swooping onto the water's surface or from scavenging the kill from another animal or bird. Due to the fact that the albatross is so big and the fact that the albatross nests in such remote places, the albatross has no real predators besides humans who have hunted them in the past, or from tiger sharks who are known to lay in wait when the young albatross chicks are learning how to fly, waiting to snap up any stragglers. The albatross nests in large colonies on islands or in open forest, where there can be thousands of other albatross individuals. The female albatross lays just one egg that can weigh up to half a kilo! The albatross parents take it in turns to incubate the egg for 2-3 months depending on the size of the albatross species. The albatross parents protect and clean their chick until it is able to fly. Albatross chicks can take anywhere from 5 to 10 months to fledge, depending on the size of the albatross species.

Avocet


Natural Wild Life | Avocet | The avocet is a type of wading bird that is found across mudflats in the world's warmer climates. There are four different species of avocet which are the Pied avocet, the American avocet, the Red-necked avocet and the Andean avocet. The avocet is generally found in watery habitats close to the coast including marshland, wetlands and swamp. The exact habitat of the avocet is dependent on the species as the Pied avocet is found in Europe and Asia, the American avocet is found on the Pacific coast of North America, the Red-necked avocet in Australia and the Andean avocet is natively found nesting high up in the Andes Mountains.


The avocet is a very distinctive looking bird due to the fact that the avocet has a long and thin, upturned beak which it sweeps from side to side in the water to catch food. Like other waders the avocet also has long legs and webbed feet to aid it in hunting in the shallows. The avocet is a relatively large and forceful species of bird, often reported to intimidate other birds into leaving its spot. Avocets are relatively sociable birds and can often be seen flying, hunting, migrating and nesting in large flocks. The avocet is a carnivorous animal and primarily feeds on insects and other small invertebrates in order to survive. Avocets also feed on small fish, crustaceans and even the odd amphibian when they are hunting in the water. Due to their relatively large size, the avocet has a limited number of predators in it's natural environment with dogs, cats, stoats and weasels being the primary predators of the avocet chicks and eggs. 

 

Avocets are known to breed on open ground, generally close to the water. The female avocet lays around 4 eggs which are incubated by both parents until they hatch a month later. Avocet chicks are nursed by both parents until they fledge (fly away from the nest) at between 4 and 6 weeks old. Today, the avocet appears to be thriving particularly in the UK, where extensive conservation work has been done in order to try and build the avocet population after it became extinct in Britain in the 1800s. Today, the avocet is also on the logo for the RSPB (Royal Society for the Protection of Birds).

Wednesday, 27 July 2011

Heron


Natural Wild Life | Heron | The heron is a large species of bird that inhabits wetlands and areas that are close to lakes, ponds and rivers. Some species of heron are also known as egrets and bitterns instead of being called herons. There are 64 different species of heron found inhabiting the wetlands around the world. Herons are commonly found in Europe and North America along with the more temperate regions of Africa, Asia and Australia. Herons are commonly confused with the stalk which is another large species of bird, however the fact that herons fly with their necks in rather than outstretched is on the main differences between herons and stalks.


The great blue heron found inhabiting parts of North America and as far west as the Galapagos Islands is the largest species of heron in the world and can measure nearly a meter in height. The smallest species of heron in the world is the green heron measuring less than 50 cm tall. The green heron is most commonly found in North America and Central America, and occasionally in Hawaii. All 64 different species of heron are very similar in body shape but not in size and colour. All herons have long pointed beaks which helps them to grab fish out of the water, along with long necks and thin, long legs both of which are useful to the heron as it lives it's waterside lifestyle. Herons also have enormous wings that can be nearly double the size of the heron's body.


The heron is a carnivorous species of bird, with the heron primarily feeding on fish. Herons also prey on a number of other small animals including amphibians, molluscs, snakes, insects and even small mammals and birds. The heron uses it's long pointed beak to snatch it's prey out of the water or from the ground. Due to their large size, herons have few natural predators in their wetland environment. Foxes, raccoons, minks and weasels are the herons most common predators as they predominately prey on the eggs of the heron and their young rather than the adult heron itself. Some species of heron are known to breed in colonies but most heron species breed on their own usually in woodland close to water. Herons build their nests in tall trees so that the eggs are safe from the predators on the ground. The nest of the heron is build out try leaves and twigs by both the male heron and the female heron.

 

The female heron lays an average of 4 eggs per clutch which hatch after an incubation period of around 1 month. Both the male heron and the female heron help to incubate their eggs and feed the tiny heron chicks. Herons live for up to 25 years. Herons are not considered to be threatened or endangered animals although concerns have been raised about the health-risks to the world's heron populations. Pollution is a major factor in the decline of many animal populations around the world, and pollution in the water can have a devastating effect on the fish which the heron eat.

Tuesday, 19 July 2011

Vulture


Natural Wild Life | Vulture | Vulture is the name given to two groups of convergently evolved scavenging birds. The vulture is a large, carnivorous bird that is most well known for its scavenging nature. The vulture is one of the few types of bird that is found distributed so widely around the world, as vultures are found on every continent excluding the Antarctic and Australia and the islands that surround it. Different species of vultures of firstly classified into two groups, the old world vultures and the new world vultures. There are thought to be nearly 30 different species of vulture that are found worldwide.


The old world vultures are found in Asia, Europe and Africa with these species of vulture thought to be most closely related to eagles and hawks. The old world vulture is not thought to be closely related to the new world vulture and the old world vulture uses its spectacular sight alone in order to find food. The new world vultures are found in the Americas and although there are definitive similarities between the old world vulture and the new world vulture, they are believed to be connected through evolutionary status rather than DNA. The new world vultures tend to be slightly smaller than the old world vultures and use both sight and their excellent sense of smell in order to find their food. All species of vulture are similar in the sense that they scavenge for their food whenever possible rather than killing it themselves. Vultures feed on the remains of dead animals and are never too fussy about what is left. Vultures are known to strip meat, skin and even feathers, leaving only the skeleton of the animal remaining.

  

Although vultures are generally fairly solitary animals, groups of vultures are often seen circling prey from the sky above. This movement of the vultures is called a kettle and a group of vultures together is sometimes known as a venue. Vultures have keen eyesight. It is believed they are able to spot a three-foot carcass from four miles away on the open plains. In some species, when an individual sees a carcass it begins to circle above it. This draws the attention of other vultures that then join in. The feces of the turkey vulture contains strong acids that kill many of the bacteria commonly associated with bird feces. Because of their diet, these birds are able to kill harmful bacteria and viruses with their stomach acids, and halt the potential spread of disease from rotting carcasses.